Met de StateMonitor software machinegegevens registreren, analyseren en visualiseren

Hoe kan ik de productiviteit verhogen? Hoe houd ik het overzicht bij het bedienen van meerdere machines? Loont de investering in een nieuwe gereedschapsmachine? StateMonitor helpt om  beslissingen te nemen met betrekking tot productieoptimalisatie.

Met de monitoring- en beheersoftware StateMonitor kunt u in realtime de productiestatus van CNC-gereedschapsmachines bekijken. StateMonitor registreert machinegegevens onafhankelijk van de besturing en biedt een groot aantal gedetailleerde analyses. Ontvang e-mails via de Messenger over vooraf gedefinieerde gebeurtenissen: bijvoorbeeld als de machine stilstaat, het koelvloeistofniveau laag is of een programma is afgesloten. De functionaliteit kan met verschillende software-opties individueel worden uitgebreid.

Nieuw vanaf StateMonitor versie 1.6.0

  • Energiebewaking: Sluit extra sensoren aan om gegevens te verzamelen over uw werkelijke energieverbruik, waaronder elektrische energie, perslucht en proceswater. Analyseer vervolgens uw energiekosten per machine en onderdeelprogramma.

  • Uitgebreide analyse van de looptijd van programma’s: Evalueer de totale looptijd van programma’s in een speciale grafiek om niet-productieve perioden te identificeren en om uw inspanningen voor het verhogen van de productieve tijd te meten.

  • Aansluiting van de gereedschapsbreuksensor TD 110: Gebruik StateMonitor om berichten van de inductieve TD 110 gereedschapsbreukdetector te versturen. De Messenger-functie van de software informeert u zodra een gereedschapbreuk wordt gedetecteerd. U kunt ook de inspectieresultaten van uw gereedschap analyseren.

StateMonitor in één overzicht

Intuïtieve gebruikersinterface

Met StateMonitor heeft u altijd controle over de machinebeschikbaarheid en machinebelasting. Ontdek de gebruikersinterface van de monitoringsoftware.

Hoe Václav Huta StateMonitor gebruikt

Nieuwe machines en technologieën moeten voor nieuwe mogelijkheden zorgen. Dat is voor Václav Huta een centraal thema. De eigenaar van de Tsjechische gereedschapfabrikant heeft onlangs zijn machinepark in een netwerk geïntegreerd met de HEIDENHAIN software StateMonitor.

HEIDENHAIN StateMonitor helpt  rendement freesafdeling te verdubbelen

We hebben als eerste stap gemeten wanneer de spindel begon te draaien en wanneer het werkstuk klaar was. Deze analyse maakte helder dat er grote gaten in de beschikbare uren aanwezig zijn. Deze gegevens hebben we gebruikt om de eerste winst te behalen.

Nachtvlucht naar de maan

Endutec bewaakt de geautomatiseerde nachtproductie van maanvoertuigonderdelen met de MDE-software StateMonitor van HEIDENHAIN

Machinestilstand

10 minuten onopgemerkte machinestilstand per ploegendienst met 5 machines in drieploegendienst gedurende 264 dagen tegen een uurtarief van 80 euro kosten 52.800 euro per jaar.

Spiluren

U profiteert van 3168 extra spiluren als bij 5 machines in tweeploegendienst de productieve machinetijd met 15% toeneemt.

Interfaces

HEIDENHAIN DNC, OPC UA, FOCAS,MTConnect of ModbusTCP: uw installatie kan via 5 verschillende interfaces aan de StateMonitor worden gekoppeld. Het koppelen van de installatie aan de StateMonitor via HEIDENHAIN DNC duurt 3 minuten, als uw machine via het netwerk bereikbaar is.

Berichten uit de praktijk

"We hebben als eerste stap gemeten wanneer de spindel begon te draaien en wanneer het werkstuk klaar was. Deze analyse maakte helder dat er grote gaten in de beschikbare uren aanwezig zijn. Deze gegevens hebben we gebruikt om de eerste winst te behalen.”
 
Bart Kroesbergen
Directeur bij Joop van Zanten Staalservice, Nederland

"Met StateMonitor kopiëren we analyses van machine-opdrachten naar ons ERP-systeem. Door het grote aantal onderdelen in de gereedschapsmakerij is het uitermate belangrijk om afzonderlijke opdracht- en looptijden te analyseren."

 Johannes Herzog
Teamleider Frezen Matrijzenbouw bij Toolcraft, Duitsland

"Als je gigantische werkstukken bewerkt met lange bewerkingstijden dan wil je natuurlijk dat het hele productieproces optimaal verloopt en dat je ook in de onbemande uren betrouwbaar kan produceren."
 
Jos Schouten
Productiemanager bij De Rooy in Nuenen, Nederland

Vereisten voor gebruik

Naast HEIDENHAIN DNC kan uw machine ook via drie andere interfaces met StateMonitor worden gekoppeld, en ook voor oudere machines is een koppeling mogelijk. Hier leest u meer over de mogelijkheden en benodigde maatregelen voor de installatie van de StateMonitor software in uw bedrijf.

Gebruikersdocumentatie

Hoe installeert u de StateMonitor software correct? Alle belangrijke informatie vindt u in de installatiehandleiding.  

De uitgebreide bedieningshandleiding helpt u bij het gebruik van de StateMonitor software.