Václav Huta heeft bij Nafo de eerste StateMonitor van Tsjechië ingevoerd

Nieuwe machines en technologieën moeten voor nieuwe mogelijkheden zorgen. Dat is voor Václav Huta een centraal thema. De eigenaar van de Tsjechische gereedschapfabrikant heeft onlangs zijn machinepark in een netwerk geïntegreerd met de HEIDENHAIN StateMonitor software.

De ochtendnevel hangt nog over de Tsjechische industriestad Strakonice als Václav Huta zijn motorfiets van het type 1200 GS Adventure rechts naast de hoofdingang van Nafo parkeert. Nafo staat voor "Nástroje a Formy" – gereedschappen en matrijzen. De onderneming produceert sinds 1992 aluminium gegoten gereedschap; drie jaar later werd de productie uitgebreid met spuitgietgereedschap. Deze locatie is geen toeval: de productie van gereedschappen voor aluminiumgieterijen heeft een lange traditie in Strakonice. Vanuit deze locatie levert Nafo aan toeleveranciers voor de grote automobielfabrikanten in Europa.

De tweede deur links leidt direct naar het kantoor van Huta. Terwijl de espresso loopt, controleert Huta zijn mail – en sinds kort ook de status van zijn machinepark. Klik. "Hier droomt elke eigenaar van", zegt hij en wijst naar het installatie-overzicht dat op zijn monitor zichtbaar wordt. "Het is fantastisch dat je op elk moment kunt zien, of en hoe de machines draaien." Klik. Op het beeldscherm verschijnt een cirkeldiagram met tien machines; drie staan op geel, de rest op groen.

"StateMonitor betekent vrijheid. Niet alleen voor mij. Vooral voor mijn medewerkers, die hun onbemande machines vanuit elke locatie kunnen controleren."

Václav Huta, Nafo

Gereedschappen voor de automobielindustrie

De gegevens worden geleverd door StateMonitor van HEIDENHAIN. Huta heeft zijn tien belangrijkste machines op het systeem aangesloten. Van de 18 jaar oude Spaanse CME tot de moderne SAMAG TFZ 3L en FPT DINOX 350. "Dit was een kerstcadeau voor mezelf", zegt hij met pretogen. Met de SAMAG, een voorbewerkings- en diepboormachine en de FPT die over een spilwisselaar beschikt en daardoor dynamisch kan voor- en nabewerken, is Nafo goed voorzien. De machines maken namelijk de volledige productie van zeer grote druk- en spuitgietgereedschappen mogelijk. Nafo produceert voornamelijk voor de automobielindustrie. De onderneming levert aan toeleveranciers zoals Magna, KSM of Gruber & Kaja, die op hun beurt onderdelen voor BMW, Audi, Škoda en WABCO produceren. "Hoe groter de machines, des te kleiner de concurrentie", zegt Huta. Hij lacht.

Enthousiasme voor machines en motoren

Václav Huta was twaalf jaar oud toen hij van zijn grootvader een bromfiets kreeg; in de vaste overtuiging dat deze nooit meer zou werken. Zijn kleinkind ging echter te rade bij oudere buren en knutselde erop los. De bromfiets braakte rook uit en stonk verschrikkelijk – om vervolgens te starten. "Het is een fantastisch gevoel om een dergelijk wrak weer tot leven te wekken. Die gebeurtenis heeft me gemaakt tot wie ik ben. "De heropleving van de bromfiets maakte in Václav Huta een grenzeloze passie voor machines en motoren los. Hij bestudeerde ze en vertrok vervolgens vanuit zijn geboortestad Praag naar Webasto in Wenen. Na tien jaar vertrok hij naar CAG Holding en werd vervolgens bedrijfsleider van de dochteronderneming Nafo 2 in Slowakije.

De eerste StateMonitor in Tsjechië

Nadat de Slowaakse werktuigbouw afdeling inclusief gieterij verkocht werd, ging Huta naar Nafo 1 in Strakonice. Hij leidde de onderneming acht jaar lang, totdat hij drie jaar geleden de onderneming volledig overnam. "Ik heb Nafo opgebouwd en op haar hoogtepunt overgenomen. Ik wilde namelijk weten, waartoe de firma in staat is." Zijn manier van leidinggeven is sindsdien niet veranderd. "Alleen de vrijheden zijn groter geworden." Als Huta wil investeren in een SAMAG of FPT, dan doet hij dat gewoon. Dat geldt ook voor de introductie van nieuwe programma's, dus ook voor StateMonitor. Huta was de eerste ondernemer in Tsjechië die StateMonitor ging gebruiken. "Je moet tegenwoordig snel handelen om vooruit te komen", zegt hij. Als Nafo wil groeien, moet Huta verborgen potentiaal benutten.

Monitoren van het autonome bedrijf

Uiteindelijk draait het om transparantie: waar in de firma bevinden zich verborgen reserves en hoe kunnen deze worden benut? "We werken momenteel in twee ploegendiensten; een derde, onbemande ploegendienst behoort tot de mogelijkheden." En daarbij kan StateMonitor een heel belangrijke rol spelen. De software kan de bewaking van het autonome bedrijf 's nachts en in het weekeinde overnemen, en storingen en stilstanden melden. "Dat is vrijheid. Op die manier heb ik altijd een overzicht van het machinepark. En mijn medewerkers hoeven niet meer naast de machine te staan om ze te controleren."