Het bewerkingsproces plannen

De TNC 640 biedt voor de serieproductie van werkstukken en voor het palletbeheer veel krachtige functies. Eén daarvan is de Batch Process Manager (optie 154). Hiermee kunt u de planning van het verdere bewerkingsproces direct op de besturing maken.  

Dag-, nacht- en weekenddiensten organiseren

Met de Batch Process Manager organiseert u snel, overzichtelijk en betrouwbaar uw lopende productieopdrachten. Maak eerst een opdrachtenvoorraad. Voerhet geplande werk in voor de komende nachtdienst, de gehele dag of het aanstaande weekend.

De Batch Process Manager controleert deze opdrachtenvoorraad en levert belangrijke informatie over het te verwachten bewerkingsproces, bijvoorbeeld:

 • Hoe lang wordt de machine volledig belast?
 • Wanneer is een handmatige actie nodig?

Kritieke bewerkingsstappen van tevoren herkennen

De besturing controleert bovendien automatisch of aan alle voorwaarden voor een probleemloze afwerking van de ingevoerde opdrachten is voldaan:

 • Is er een referentiepunt op pallet-, programma- of opspanniveau aangegeven?
 • Wordt de simulatie van het NC-programma zonder foutmeldingen voltooid?
 • Welke gereedschappen ontbreken of hebben niet meer voldoende standtijd?

Groen vinkje = alles in orde

De resultaten van deze controles toont de Batch Process Manager duidelijk en overzichtelijk in een grafisch overzicht: wanneer alles in orde is, verschijnen groene vinkjes. U heeft direct een overzicht of alle programma's foutloos worden afgewerkt, of waar en wanneer u handmatig moet ingrijpen.

Als de besturing een probleem herkent - bijvoorbeeld een gereedschap met onvoldoende standtijd voor de geplande bewerking - toont de Batch Process Manager u het verwachte tijdstip voor de benodigde handmatige ingreep. Voorwaarde voor alle controles van de gereedschappen is de optie 93 "Uitgebreid gereedschapsbeheer".

Zolang de voorraad reikt

De Batch Process Manager toont u ook in één oogopslag, hoe lang uw opdrachtenvoorraad reikt. Deze controles herhaalt de Batch Process Manager cyclisch, zodat u altijd weer bijgewerkte gegevens krijgt.

De Batch Process Manager informeert u van tevoren al over de volgende details:

 • de bewerkingsvolgorde
 • het tijdstip van de volgende handmatige ingreep
 • de duur van het programma
 • statusgegevens over referentiepunt, gereedschap en NC-programma

Zo werkt het

De Batch Process Manager is gebaseerd op het palletbeheer van de TNC 640, in feite interpreteert hij het palletbestand op de achtergrond. Alle gegevens die u in de Batch Process Manager invoert, slaat de TNC-besturing in dit palletbestand op.

Daarbij kunt u gebruikmaken van de volgende structuurelementen van het palletbestand voor de invoer:

 • pallet
 • opspanning
 • programma

Afbeelding van de werkelijkheid

Door deze structuurelementen kan de Batch Process Manager de werkelijke situatie op een machine met pallets afbeelden. Voor elke pallet is een eigen item beschikbaar, optioneel kunt u een opspanniveau en de desbetreffende NC-programma's voor de werkstukken opgeven.

Items op elk gewenst moment gemakkelijk bewerken

Voor de invoer van de vereiste gegevens biedt de Batch Process Manager handige bewerkingsmogelijkheden. U kunt afzonderlijke items, maar ook complete structuuritems kopiëren, verplaatsen en invoegen. Bovendien kunt u ook tijdens het palletbeheer nieuwe items maken.

Zo creëert u een opdrachtenvoorraad die lineair wordt afgewerkt. U kunt echter ook afzonderlijke programma's of complete pallets blokkeren. Deze worden dan in de bewerkingsvolgorde eenvoudig overgeslagen.

Voor automatisering en stukproductie

Hoewel de Batch Process Manager in eerste instantie alleen voor bewerkingsmachines met automatisering is ontworpen, is het gebruik zinvol voor de klassieke stukproductie. Want ook bij machines die niet over pallets beschikken, kunt u de bovengenoemde structuurelementen gebruiken.

Vertel de Batch Process Manager, wat de machine aan het einde van een NC-programma moet doen.

 • Bij geautomatiseerde productie wordt naar de volgende pallet gewisseld en wordt de bewerking automatisch voortgezet.
 • Bij stukproductie zonder pallets configureert u via de systeeminstellingen dat de machine-operator handmatig het volgende werkstuk opzet en daarna de volgende bewerking start.

De uitvoering van de NC-programma's vindt plaats via het palletbeheer zoals gebruikelijk via het afzonderlijke NC-programma in automatische programma-afloop.