Vol vertrouwen produceren met gevalideerde gegevens

Het Salzkammergut: bergen, meren, culinair genieten – een echte vakantieregio. En er middenin: RO-RA Aviation Systems GmbH, hightech-smederij en toeleverancier van de luchtvaartindustrie. Om ervoor te zorgen dat het jonge team een strakke focus heeft op de sterk geautomatiseerde productie, maakt het gebruik van de StateMonitor-software voor de registratie van machinegegevens (MDE) vanuit de Digital Shop Floor van HEIDENHAIN.

Al bij het betreden van de gebouwen van RO-RA Aviation Systems en tijdens de begroeting is voor iedere bezoeker duidelijk: hier verkent een jong, gemotiveerd team de mogelijkheden van de verspanende productie. Dit omvat niet alleen een fijn machinepark met momenteel in totaal 28 frees- en draaicentra, maar ook een automatiseringsniveau van ongeveer 90%. En een digitaliseringsstrategie die Head of Production Sebastian Pöckl en IT-specialist Stefan Holzleithner consequent stimuleren. Een belangrijk onderdeel: de StateMonitor-software.

"Veel onderdelen worden met meer dan 90% verspaningsvermogen uit massief materiaal bewerkt. De combinatie van speciale legeringen, grote spaanvolumes, speciale gereedschappen en lange machinelooptijden maakt onze productie extreem kostenintensief. Dan willen we precies weten wat er in ons machinepark gaande is en waar we kunnen optimaliseren. Dat is een essentiële sleutel voor ons succes en ons concurrentievermogen."

Sebastian Pöckl, Head of Production

Van inschatting naar kennis

Daarom is de dagelijkse Shop-Floor-Meeting altijd onderdeel geweest van de dagelijkse routine. Dagelijks om 14 uur, voor de overgang van de ploegendiensten tussen de vroege en de late dienst, komen de medewerkers van de individuele productie-eilanden bij elkaar. "Vroeger waren het louter mondelinge verslagen over de afgelopen 24 uur die daar werden uitgewisseld", herinnert Sebastian Pöckl zich. "Natuurlijk waren veel beschrijvingen zeer subjectief en niet altijd compleet." Bovendien was de handgeschreven documentatie van de verslagen allesbehalve goed om te evalueren. "We hadden een idee van de procedures en konden deze zeker ook hier en daar optimaliseren. Maar we waren ver weg verwijderd van de kennis", luidt zijn onverbloemde conclusie.

StateMonitor voor iedereen

Dat veranderde in 2020 echter zeer snel met de invoering van HEIDENHAIN-StateMonitor op freesmachines in de RO-RA-productie. "Elke medewerker heeft op zijn machine toegang tot StateMonitor en daarmee een duidelijk beeld van de status van zijn projecten. Daarnaast is een grote monitor met machineoverzicht nu een integraal onderdeel van onze Shop-Floor-Meeting", omschrijft Stefan Holzleithner. De zichtbare veranderingen in de productie. Maar ook de werkprocessen op de intussen 11 freescentra zijn veranderd: "We verzamelen nu de machinemeldingen volledig. Daarbij kan elke storing worden beschreven en becommentarieerd", vat hij de nieuwe procedure samen. "Verplicht is dit echter alleen wanneer een stilstand langer dan 30 minuten duurt", vult Sebastian Pöckl aan.

Overzicht tot op artikelniveau

De effecten zijn voelbaar voor het bedrijf. Sebastian Pöckl: "Voor ons freesmachinepark hebben we nu gevalideerde gegevens over storingen en looptijden. Bij de productiestatus hebben we een overzicht op artikelniveau. Dat alles in een gemakkelijk te gebruiken vorm. Daarom spelen StateMonitor gegevens niet alleen in de dagelijkse Shop Floor Meetings een centrale rol. "We kunnen nu bijvoorbeeld heel eenvoudig looptijden analyseren en onze productieplanning bij andere projecten aanpassen aan de gerealiseerde werkelijke tijden. Of het gebruik van gereedschappen analyseren en optimaliseren". In dat opzicht is Sebastian Pöckl verheugd over informatie die hem mogelijkheden biedt bij twee belangrijke kostenfactoren in de RO-RA-productie.

Vanwege de positieve ervaringen na de introductie van StateMonitor bij de freesbewerking, plannen Sebastian Pöckl en Stefan Holzleithner nu reeds de volgende stappen. "Enerzijds willen we gebruik maken van de onderhoudsplanning en de Messenger, anderzijds willen we ook onze draaibanken koppelen aan StateMonitor. Beide projecten staan voor 2024 vast verankerd in ons plan." De Digital Shop Floor van HEIDENHAIN zal daarbij weer actief ondersteuning bieden.

RO-RA AVIATION SYSTEMS GMBH

Opgericht in 2006, heeft het Oostenrijkse bedrijf zich in minder dan 20 jaar ontwikkeld tot een bekende naam onder de leveranciers van de luchtvaartindustrie. 210 medewerkers maken in Schörfling am Attersee onderdelen voor fabrikanten van vliegtuigen en vliegtuigmotoren. De expertise ligt in de complexe bewerking van materialen van titanium en speciale legeringen zoals Inconel in sterk geautomatiseerde processen volgens de strenge normen van de luchtvaart. Dit geldt zowel voor vooraf gedefinieerde ontwerpen als voor interne ontwikkelingen.